A Galletti hírei

Hidew páraszabályozott központi szellőztetés

15 Szeptember 2020

Hidew páraszabályozott központi szellőztetés

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a felület hűtés- fűtés rendszerek, amelyeket fűtési üzemben már régóta használnak, számos előnye ismert. Hűtési üzemben történő felhasználása is számos előnnyel bír más légkondicionáló rendszerekkel szemben például nincs hideg légáram, egyenletes a hőeloszlás a helyiségekben. Nem kell a legionella fertőzéstől tartani, hangtalan, nem igényelnek karbantartást a hőleadó felületek, nem kavarja fel a port, illetve a magasabb (kb. 15-20 °C) hűtött víz hőmérsékletnek köszönhetően a folyadékhűtő magasabb hatásfokon üzemelhet.

Mindezen számos előnye mellett, főleg egy korszerű jól szigetelő nyílászárókkal ellátott épületen belül egy hátránya mégis van. Mivel a hűtött víz hőmérsékletét úgy szabályozzák, hogy a mennyezet, illetve felületek hőmérséklete ne csökkenjen a harmatpont alá, így a levegő abszolút páratartalmát nem csökkenti, azaz nem von ki vízpárát a levegőből. Így nem is kell szélsőséges körülményeknek kialakulnia, hogy egy felülethűtéssel rendelkező lakás, iroda esetén, bár a hőmérséklet kellemesnek lenne nevezhető, de a relatív páratartalom szélsőségesen magas értéke miatt mégis kellemetlenül érezzék magukat a bent tartózkodók.  

Van rá megoldás, hogy mégis élvezhessük a felülethűtés fentebb említett számos előnyét. A korszerű épületek már-már hermetikusan záró nyílászárói egyébként is szükségessé teszik a gépi szellőztetést. Ezen igényeket felismerve a Galletti cégcsoport párátlanításra specializálódott gyára a Hidew megalkotta a páramentesítő funkcióval rendelkező nagy hatékonyságú, hővisszanyerővel is felszerelt központi szellőztető berendezéseit. 

E készülékek az épületben keringő felülethűtéshez használt hűtött vizet is felhasználják működésük során, így egy egész kis teljesítményű kompresszoros hűtéssel is jelentős mennyiségű párát képes kivonni a levegőből. Egy hagyományos kompresszoros párátlanító berendezéshez képest így alacsonyabb villamos energiafelhasználással és nem utolsó sorban alacsonyabb zajszinttel képesek működni. A szellőztető berendezések számos funkcióval rendelkeznek:

  • szellőztetés melynek során a kidobott levegő hőenergiáját visszanyeri, a befújt levegő páratartalmát igény szerint csökkenti
  • levegő recirkuláció és szárítás
  • a fenti két funkció kombinációja, adott arányú frisslevegő bekeveréssel.
  • a berendezések rendelkeznek egy külön beszívó légcsatorna csatlakozással, hogy pl. a mellékhelyiségek (egyéb olyan légterek, melyek levegőjét nem kívánjuk visszajuttatni más helyiségekbe) levegőjét közvetlenül kidobjuk hővisszanyerés után

Kiviteltől függően 3 verzió érhető el:

  • „A” verzió: a nedves levegővel megegyező hőmérsékletű, de szárazabb befújt levegő
  • „I” verzó: a nedves levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű befújt levegő (hűtő funkció)
  • „W” verzió: a nedves levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű befújt levegő (hűtő funkció), illetve télen a felületfűtés által szolgáltatott fűtött vizet a berendezés a befújt levegő felmelegítésére is tudja használni

Légcsatorna csatlakozások és a készülék felépítése:

  1. frisslevegő csatlakozás
  2. elszívott, recirkulációs csatlakozás
  3. elszívott, nem recirkulálandó csatlakozás
  4. befújt levegő
  5. kidobott levegő
  6. vizes víz/levegő hőcserélő
  7. keringtető ventilátor
  8. kompresszor
  9. elszívó ventilátor
  10.  keresztlemezes hővisszanyerő
  11.  visszakeverő zsalu
  12.  elszívott levegő szűrő
  13. visszakevert levegő szűrő
  14. friss levegő szűrő
  15. friss levegő zsalu

    A páratartalom mellett szintén nagy igény mutatkozik a megfelelő légminőségre. A fenti rendszer kiegészíthető külső egységként Jonix hidegplazma generátorral, mely a vírusok és illékony szerves vegyületek akár 99%-át képes megszüntetni, illetve hatástalanítani. A Jonix ionizátorral kiegészített párátlanító szellőztető már minden igényt kielégítően el tudja látni a komfortos és biztonságos szellőzési, párátlanítási és légtisztító funkciót.

 

 

Cinege Péter

ajánlatkészítő mérnök

Columbus Klímaértékesítő Kft.