A Galletti hírei

Fan coil: gazdaságos és hatékony megoldás hűtésre és fűtésre

3 Július 2020

Fan coil: gazdaságos és hatékony megoldás hűtésre és fűtésre

A fan coil vagy más néven klímakonvektor a radiátor, a konvektor és a klíma előnyeit egyesíti, így a fan coilok hűtésre és fűtésre is egyaránt alkalmas rendszerek. Szerelése egyszerű és költséghatékony. További előnyös tulajdonsága, hogy esztétikus és energiatakarékos egyszerre, és kétcsöves valamint négycsöves változatban is kapható.

A fan coil lamellás felületű, külsőleg leginkább egy radiátorhoz hasonló szerkezet, ami azonban jóval többre képes a hagyományos fűtőtesteknél. A hőcserélő kialakításának és a beépített cseppvíz tálcának köszönhetően nem csak fűtésre, hanem hűtésre is képes, így ideális megoldás olyan épületekbe, ahol nagy gondot okoz a nyári kánikula. A fan coil szinte minden környezetben megállja a helyét. Na, de mit tud pontosan?

Hűtés-fűtés egy készülékkel

A fan coil tulajdonképpen egy sűrűn bordázott hőcserélő egy ventilátorral kiegészítve, ami a helyiség levegőjét keringeti. A téli fűtési időszakban a hőcserélőben a központi kazán meleg vize kering, ezzel ellátja a hagyományos radiátorok feladatát is. A fancoil konvekció útján adja le a hőt, a radiátor ezzel szemben sugárzással és konvekcióval egyaránt – a fancoilnál így sokkal alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíz is elegendő ugyanolyan mennyiségű hő leadásához – figyelembe véve a megfelelő víz tömegáramot is. A rendszer tehát rendkívül energiatakarékos. Megfelelő nagyságú napelemes rendszer segítségével és hőszivattyú, mint hőtermelő beépítésével a rezsiköltség akár nullára is csökkenthető a segítségével.

A sűrűn bordázott hőcserélők alkalmasak a központi folyadékhűtő által előállított hideg vízzel való hűtésre is, ami a ventilátorral kiegészülve a nyári hűtés problémáját is meg tudja oldani. A hagyományos radiátorok erre nem képesek, mivel hőcserélő felületük, ami elég a fűtéshez már túl kicsi a hűtéshez, valamint a hideg felületen létrejövő kondenzáció miatt keletkező vizet sem képesek elvezetni, ami így szabadon a padlóra csöpögne.

Fan coil: költséghatékony beszerelés

A fan coil szerelése viszonylag egyszerű és gyors.  A hűtés és a fűtés egy csőhálózaton keresztül megoldható, ami jelentősen csökkenti a kivitelezési költségeket, habár a rendszer hatékonysága tovább növelhető, ha a meleg és hideg vizet külön csőhálózaton vezetik el. A készülékek ára is megfizethető, annak megfelelően pedig, hogy milyen a helyiség elrendezése, mennyi hely áll a fan coil rendelkezésére, illetve a vásárlói igények alapján több típus közül is választhatunk.

A magasfali fan coilok nem nagyobbak egy klíma beltéri egységénél, a fali, burkolatos fan coilok pedig letisztult formáikkal minden belső térben megállják a helyüket. A Galletti diizájn fan coilja a különleges vásárlói igények kielégítésére is képes, alig tizenhárom centiméteres mélységével pedig kis helyen is elfér.

Amennyiben álmennyezet van a helyiségben, úgy ideális megoldás lehet a burkolat nélküli, vagy a kazettás változat is, melyek nagy terek fűtésével és hűtésével is megbirkóznak.

A melegvizes rendszerekhez képest hűtésnél a párazáró szigetelésre kell nagyobb figyelmet fordítani a csővezetékek esetében. A hűtés során a páralecsapódás okozhat gondokat, aminek az elkerüléséhez speciális anyagok alkalmazására van szükség.

Megoldható vele a friss levegő beszívása?

A fan coil ventilátora alapvetően az általa hűtött, vagy fűtött helyiség levegőjét keringeti, egyes típusok – pl. az álmennyezeti kazettás fancoil – azonban légcsatorna hálózatba kapcsolva külső levegőt is tudnak bekeverni a belső levegőhöz. Ez különösen fontos olyan helyiségek esetében, ahol a szellőztetés nem megoldott, vagy nehézkes, például kis méretű fürdőszobákban, vagy előterekben.

Mi a különbség a két-, és négycsöves fan coil között?

A kétcsöves fan coil esetében a hideg-, és melegvíz ugyanazon a csőpáron kering, vagyis a rendszer egyszerre csak hűteni, vagy fűteni képes. A kétcsöves rendszernél tehát a hőközpontban kell kiválasztani, hogy milyen feladatot lásson el éppen. A négycsöves fan coilnál ezzel szemben külön csőpáron kering a fűtő-, és a hűtővíz. Ennek kialakítása többletköltséggel jár, hiszen külön csőrendszert kell kiépíteni a téli és a nyári üzemhez. A fan coil ebben az esetben azonban két hőcserélőt tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy az átmeneti időszakban hűtési és fűtési feladatokat is ellásson párhuzamosan, ill. a négycsöves rendszernek köszönhetően különválasztható a fűtővizet és a hűtővizet előállító berendezés és hálózat.

Nagyobb épületeknél például előfordulhat, hogy az egyik helyiségben még fűtésre van szükség, míg a másikban már hűtésre. Olyankor is ideális lehet ez a megoldás, ha különböző igényeknek kell egyszerre megfelelnünk, például egy hotelben, vagy irodaházban, esetleg lakóparkban, kórházban, ahol a különböző helyiségekben lévők külön igényeihez kell igazodnia a fűtési rendszernek.  

A fan coil szabályozása

A fan coilok szabályozása nagyon egyszerű, akár beépített, akár fali szabályozót választunk. A beépített intelligens készülékek kedvező áron elérhetőek és a ventilátor ideális fordulatszámának kiválasztásával - általában 3 vagy 4 fordulat- lehetővé teszik a beállított hőmérséklet gyors elérését. Ki akar órákat várni, hogy lehűljön, vagy épp felmelegedjen a helyiség, amiben épp tartózkodik?

Nem kell aggódni a zaj miatt!

Akár irodába, üzlethelyiségbe, szállodába, vagy saját otthonába keres takarékos hűtő-fűtő rendszert, a zajszint fontos tényező a választás során. Egy átlagos otthonban az alapzaj szintje 40-50 dB között mozog. Ez megfelel a kintről beszűrődő madárcsicsergésnek, a hűtő zúgásának és a társalgási hangerőnek. A mai legújabb tervezésű fancoilok inverteres ventilátor motorral vannak felszerelve, melyek fokozatmentes ventilátor üzemet és csendes működést biztosítanak: ahogyan közeledik a kívánt parancsolt hőmérséklet, a ventilátor motor visszaszabályoz és alacsonyabb fordulatszámon fog működni, ami így rendkívül csendes fűtést/hűtést eredményez. Ha biztos akar lenni benne, hogy az új fan coil nem fogja zavarni mindennapjaiban, keresse az Eurovent minősítést!