Mobil klíma

A mobil klíma az a készülék, amelyet a légkondicionálás ismertté válásának első hullámának nevezhetünk, ámde a lépcsőzetesen javuló technológia folytamatosan kiszorítja a piacról, annak ellenére hogy tömérdek területen a mai napig kiváló hatásfokkal lehet őket igénybe venni. Értelemszerűen elengedhetetlen ismerni, hogy mobil klíma és mobil klíma között is nagy eltérések észlelhetőek, amelyek befolyásolják mind a készülék energiafogyasztását, mind a hatásfokát. A korszerűbb, úgynevezett split klíma felépítésekkel nehezen, bajosan vagy sehogy sem vehetik fel a versenyt, csakhogy megesnek olyan helyzetek, amikor érdemes elgondolkozni a megvásárlásukon.

A készülék egyik legfőbb előnye a könnyű szállíthatóság, a modellek jellemzően kerekekkel vannak felszerelve, így egyetlen ember is könnyedén képes szobáról-szobára mozgatni a berendezést. Használata főképp speciális helységekben, például tetőterekben, pincékben ajánlott, tehát olyan helyeken, ahol nincs szükség folyamatosan vagy éppen rendszeresen a légkondicionálásra. Szintúgy jól működhetnek kisebb rendelőkben, műhelyekben, alkalmi rendezvények zárt helyszínein, ahol csak a legmelegebb (vagy hidegebb) napokon kapcsolják be. Olyan lakásokban vagy irodákban azonban, ahol egész nyáron ajánlott a klimatizálás már érdemesebb a split klíma beszerzése, hiszen ezek beszerelése után több funkció is elérhető, ráadásul a split gépek nagyobb hatásfokkal dolgoznak.

A mobil klíma másik jellemző előnye szintén a kialakításából adódik, méghozzá, hogy nem szükséges szakember a beüzemeléséhez, mivel a beszerelés szükségtelenné válik. Ennek köszönhetően az ilyen szerkezetek villámgyorsan igénybe vehetőek, alkalmas gépkocsi esetén akár a üdülésekre vagy fesztiválokra is elszállítmányozhatók.
Nyilvánvalóan ezek a szerkezetek nem pusztán a levegő hűtésére vehetők igénybe, hanem fűtésére is. Ez ugyancsak előnyös jellemvonása, mindenekelőtt a leghűvösebb napokon, illetőleg olyan szobákban, ahol nincs fűtés, ám átmenetileg elengedhetetlen lenne. Azonban a radiátorok, vagy a komolyabb légkondícionálók rendeltetését nem vehetik át, viszont arra igazán optimálisak lehetnek, hogy pár órára felmelegítsék a levegőt a gépkocsiszínben illetőleg éppen a kamrában.

A kialakításnak ellenben nem csupán előnye, hanem hátulütője is létezik, ami abból adódik, hogy a klímák lelkét adó kompresszorok és ventilátorok lármát adnak ki működés közben, ami éjszaka a hálószobában számottevő bajt jelenthet. Igaz, a korszerűbb mobil klímák már sokat alakultak ebben a tekintetben is, a split klíma fejlesztésével viszont teljesül, hogy a kompresszor egy távoli, külső helyszínre kerül, ezzel nem tudnak versenyezni. A másik probléma abból adódik, hogy noha nincs kültéri egysége, mégis szükséges valamilyen kapcsolat a külvilággal. Ezt úgy lehet legegyszerűbben megoldani, hogy egy falba fúrt lyukon keresztül vezetjük ki a készülék csövét, csakhogy ebben az esetben nemcsak kifelé áramlik a forróság, hanem a levegőcserélés alapján működő rendszer miatt folyamatosan érkezik is.

A mobil klíma tehát általánosságban olyankor tökéletes választás, ha nem egy egész házat, egy emeletet, hanem egy-egy helyiséget kell csupán hűteni, esetleg fűteni. A nyár legmelegebb napjain kibírhatatlan a meleg a padlás térben, télen pedig szükség lenne valamilyen hőforrásra a garázsban?
Ezekben az esetekben ajánlatos megfontolni a könnyen mozgatható és jó hatásfokkal működő mobil berendezések beszerzését, ha azonban folyamatosan klimatizálni kívánja a házát, kihasználva a modern légszűrők adta lehetőségeket, akkor érdemesebb egy statikus, de nagyobb hatékonyságú és minimálisabb energiát fogyasztó split klímában gondolkodni.

Sitemap