MEDENCEFŰTÉS AZ OTTHON MELEGÉVEL GALLETTI HŐVISSZANYERŐS MULTIFUNKCIÓS HŐSZIVATTYÚK

Galletti incontra Associazione Meccanica

Közzététel dátuma: 2016-12-08

Épületek vagy technológiák hűtése során a hagyományos kompresszoros berendezések (split klímák, hőszivattyúk, folyadékhűtők) a környezeti levegőt, vizet vagy talajt terhelik többlet hővel, gyakorlatilag hulladék hő formájában távozik az elektromos energiával megtermelt termikus energia. A mai egyszerű kompresszoros hűtések 1 kW elektromos energiából átlagban 3-4 kW hűtési energiát állítanak elő, de ugyanakkor 4-5 kW fűtési energiát „pazarolnak el” a környezet felé. Mivel ma az energiatakarékosság az egyik elsőszámú választási szempont vásárlások, beruházások során, még a laikusnak számító megrendelők számára is magától értetődő ennek az energiának valamilyen formájú hasznosítása, visszanyerése.

Erre az igényre indította a GALLETTI Cégcsoport a VALÓDI vagy teljes hővisszanyerős fejlesztési programját. Legyen akár levegő-víz vagy víz-víz hűtő, hőszivattyú, osztott vagy kompakt kivitel, valamennyi megoldásnál kínál a GALLETTI teljes hővisszanyerés és hőhasznosítás lehetőséget. Ezek a berendezések egyidejűleg képesek hűteni és melegvizet készíteni vagy fűteni igény szerint, mindamellett hogy hatékony folyadékhűtő illetve hőszivattyús fűtő berendezések is. Így a keletkező kondenzhőt a nyári hűtés során 100%-ban hasznosítani tudjuk használati melegvíz készítésre, vagy technológiák téli hűtése során irodáinkat tudjuk vele fűteni.

Ebben a működési módban a befektetett villamosenergia teljesítménynek kb. 6-7 szeresét tudjuk hűtési + fűtési teljesítményként kinyerni, a környezet minimális terhelése mellett.

Az alábbiakban felsorolunk néhány példát a megvalósítható rendszerekre, a teljesség igénye nélkül:

Osztott levegő-víz hőszivattyú működési példa nyári hűtés + HMV készítés + párátlanítás:

Példa Galletti HIWARM teljes hővisszanyeréses berendezésre

1. ábra: kapcsolási példa Galletti HIWARM teljes hővisszanyeréses berendezésre

HIWARM katalógus

 

Példa 40-350 kW-os irodaházi hővisszanyerős fan-coil megoldásra:

Példa irodaházi hővisszanyerős fan-coil megoldásra

2. ábra: 4 csöves, hővisszanyerős  fan-coil rendszer LCP levegő-víz hőszivattyúval

LPC katalógus

 

Példa 40-350 kW-os folyadékhűtőre, teljes hővisszanyeréssel, melegvíz készítéssel:

Példa 40-350 kW-os folyadékhűtőre, teljes hővisszanyeréssel, melegvíz készítéssel

3. ábra: Hővisszanyerős vízhűtéses rendszer SCX-CR folyadékhűtővel

SCX-CR előadás

 

 

MAGAS HŐMÉRSÉKLETŰ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZKÉSZÍTÉS HŐSZIVATTYÚVAL
GALLETTI-ENEREN hőszivattyúcsalád, magas forrásoldali hőmérséklethez

A mai fűtéskorszerűsítési programok során gyakran előfordul hogy régebbi épületek meglévő magas hőmésékletű fűtését és melegvízellátását kell átalakítani az előírásoknak megfelelő energiahatékony rendszerré. Egy alacsonyhőmérsékletű hőszivattyús fűtés kialakítása ebben az esetben a teljes hőleadói és csővezetéki oldal cseréjével, utólagos épületszigeteléssel és egyéb hőigény csökkentő beruházással is együtt kell járjon, mely gazdaságossági illetve műszaki szempontból is sok esetben megállítja ezen törekvéseket.

A magas hőmérsékletű hőleadói oldal (pl. radiátorok, termoventilátorok, légkezelők, indirekt melegvíztartályok) és a csővezetéki rendszer változatlan megtartásához a GALLETTI cégcsoport hőszivattyúra specializálódott tagja, az ENEREN mérnökei, új korszerű lehetőséget fejlesztettek ki. Az EKW névre hallgató 20-610 kW teljesítményű víz-víz hőszivattyú az első lépcsőben előállított közepes hőmérsékletű közeg további melegítésére alkalmas energiatakarékos megoldás. A forrásoldali közeg 20-45 °C közötti hőmérsékletű folyadék, mely származhat akár hőszivattyús-, ipari-, termálvizes vagy egyéb más felhasználásokból is. Második lépcsőben a berendezés képes akár 75-80 °C-ig is tovább melegíteni a közvetítő folyadékot, mely így alkalmas lesz a meglévő magas hőmérsékletű hőleadókhoz illetve akár 65-70 °C-os használati melegvíz készítéshez is.

Egy rendszer példa 68 °C-os HMV készítésre, hővisszanyerésből:

Példa 68°C-os HMV készítésre, hővisszanyerésből

4. ábra:Galletti LCP + EKW magas hőmérsékletű hőszivattyú láncolat

EKW előadás

Sitemap