Split klíma akció

Az ideális klíma készülék kiválasztásánál nem kizárólag a szükségletek vagy az attribútumok, hanem az árszínvonal is határozhatnak egy-egy márka mellett, ám a túl sok felesleges árleszállítást egy split klíma akció is eredményezheti. A beszerzés előtt ezért célszerű latolgatni, pontosan milyen funkciókat is óhajt működtetni, ugyanis a korszerű klíma berendezések jelentős része már sokkal többet is tud, mint mindössze a levegőt lehűteni. Másfelől nem szabad megfeledkeznie arról a tényről, hogy a sikeres vételezés az ezt követő üzembe helyezés után akár a nap 24 órájában is azt a levegőt szívhatja, melynek hőmérsékletét, páratartalmát, de akár a tisztaságát is az új konstrukció transzformálja. Ezelőtt példának okáért elterjedt nézet volt, hogy az arra fogékonyak esetében, jellemzően asztmában vagy egyéb légúti betegségben szenvedőknél a klíma kifejezetten káros is lehetett, merthogy a struktúra jellemzői ennek okán nemcsak a levegőt, hanem a port, a spórákat és akár a baktériumokat átmozgatta a lakásban. Épp ezért fontos megfontolni, hogy bizonyos igényekből szabad-e engedni, merthogy tömérdek ingerültségtől mentheti meg, ha egy régebbi darab helyett valamilyen split klíma akció keretében egy modernebb változatba invesztál.
A legnagyobb gyártók ugyanis már jó ideje azon munkálkodnak, hogy az előbbi darabok gyermekbetegségeit kiküszöböljék, így például az új klímák esetén nemcsak hogy nem kell tartani az átmozgatott levegőtől, hanem még saját igényei szerint meg is szűrheti azt. A gép ugyanis többféle szűrővel szerelhető fel, továbbá ma már az alapváltozatok is sokkal hatásosabban dolgoznak, mint a régi társaik, így nem engedik át a szöszöket, porcsomókat sem. Más, számottevőbb szűrők arra is képesek, hogy szagokat, illatokat kössenek meg, azonkívül akár a levegőben terjedő vírusokkal és baktériumokkal is megbirkóznak. Egy ilyen felszereltségű szerkezet hatásos tartozék lehet akár az influenza szezon közepén is, mivel segíti megelőzni, hogy a beteg családtagok, kollégák ennek okán a levegőbe jutó baktériumokat az egészségesek is belélegezzék.

A split klíma akció alatt ajánlatos tekintetbe venni a légkondi energiaigényét, hiszen ez tetemes mértékben meghatározza a berendezés üzemeltetési kiadásait. Klíma és klíma között is óriási eltérések mérhetőek le, némely esetekben akár 40-50%-os energia megtakarítást is el lehet érni, ha a meggondolatlan beszerzés fejében valamelyik split klíma akció javaslatát aknázzuk ki. Ennek eredete, hogy a készülék lelkét adó kompresszorok zöme nem tartja szem előtt, hogy mekkora a különbözet az elvárt és a jelenlegi temperatúra között. Bárminemű pici különbség esetén is a legnagyobb teljesítményre váltanak a ventilátorok, így rendszerint sokkal több energiát használnak el, mint amennyire voltaképpen szükségük lenne. A optimális split klíma akció kiválasztásánál ezért lényeges aspektus lehet az, hogy a berendezés az elavult, vagy a jóval preferált inverteres technológiát hasznosítja-e. Utóbbi esetében a kompresszor és a ventilátorok is máshogy válaszolnak elenyésző különbségek esetén, és mindössze akkora teljesítményre kapcsolnak, amely csakugyan pótolhatatlan az eszményi temperatúra eléréséhez.

A levegő megszűrése és az energiatakarékosság hatásossága mellett értelemszerűen még csomó eltérő kereslet is szóba jöhet a kiválasztás idejében, a mostani választékban számos funkcióval felszerelt darab érhető el, szóval abban az esetben, ha elhatározta, hogy mire áhítozik, bizonyosan rá fog találni az optimális szerkezetre.

 

Sitemap