Légkondicionáló

Az emberek kényelmét és kedvét egyaránt meghatározó hőfok szabályozhatóságának vágya sokkal az első légkondicionáló modell megalkotása előtt is lényeges kérdés volt. Ha pontosítani szeretnénk az időpontot, akkor vissza kell tekintenünk egészen az őskori emberek koráig, akik magától értetődően a természet kínálta adottságokat hasznosították, például amikor testük lehűtése érdekében behúzódtak egy hűvös barlangba. A fejlettebb civilizáció megjelenésével már újabb érdekes és technikailag haladó készülékek váltak ismertté, mint például az egyiptomiak által a falakban keringetett vízzel történő klimatizálás, melynek elve megegyezik sok ma is használatos légkondicionáló működési elvével. Az első igazi légkondicionáló eszközöket ipari felhasználásra alkalmazták, a hétköznapi ember kényelmi szempontjaiból kifejlesztett berendezések pedig csak a 20. század elején kerültek forgalomba. Napjainkra azonban odáig fejlődött a történet, hogy a klímatizálás életünk minden tagja által elérhetővé vált, aminek működését – hiányával ellentétben – néhanapján már nem is vesszük észre.

A kellemes közérzet mellett persze sok iparszerű tevékenység stabil és akadálytalan üzemeléséhez is alapvetően fontos az optimális klíma kialakítása, amelyek közül bizonyosan a legfontosabb az élelmiszeripar. Megfelelő hőmérséklet biztosítása nélkül talán egyetlen alapanyag, vagy friss élelmiszer sem juthatna el a termelés helyétől a fogyasztókig, elsősorban nagy távolságokon át - sokszor a világ másik felére. Az élelmiszerek frissességének megőrzése érdekében, és a lehető legenyhébb minőségromlás kialakulásának érdekében a nagy gyártók komoly pénzeszközöket pumpálnak a legszínvonalasabb műszaki tartalommal kialakított hűtőházak, vagy infrastruktúra kialakítására.

Azonban az ipari monopóliumok számára, illetve szerencsére napjainkban már a kisebb cégektől kezdve egészen az alacsonyabb létszámú munkahelyekig, egyre mindennapivá válik, hogy a klíma használat nem csupán termékeik frissességének megóvása érdekében vált kiemelt szemponttá, hanem a munkavállalók komfortérzetének biztosítása miatt is. Természetesen nem csupán azzal a céllal, hogy a dolgozók jól érezzék magukat a munkahelyeiken, hanem a teljesítmény maximalizálása érdekében is szükséges ez a lépés. Magától értetődő, hogy ha egy forró nyári napon a munkavállalóknak nem vonja el a figyelmét a nagy hőség, akkor produktívabban, gyorsabban teljesítik feladataikat, az izzasztó feladatokat pedig rá kell bízni a légkondicionáló szerkezetekre.

A műszaki eljárások megállíthatatlanul gyorsuló fejlődésének következtében a légkondicionáló mára a családi otthonokban is egyre többször fellelhető, és a közelmúlt változásainak köszönhetően mára már egyáltalán nem számít a hétköznapi emberek számára megközelíthehetlen luxuscikknek.

A világhírű és népszerű gyártók mellett ráadásul több és több kisebb márka is teret nyer a piacon, egyre komolyabb versenykörnyezetet létrehozva ezzel, amely nagyon is előnyös a vásárlók számára az árak tekintetében, valamint a gyártókat is állandóan fejlődésre kényszeríti.

Az otthoni berendezéseknek sokféle megjelenési formájuk is létezik, és ez nem csupán a küllem szempontjából érdekes. A letűnő technikának értékelhető mobil klímák helyett napjainkban a fogyasztók nagyobb tábora az osztott szerkezetek mellett teszi le voksát. Az úgynevezett split klímák ugyanis a kissé elavultabb készülékektől eltérően két részből tevődnek össze, egy kültérben elhelyezhető és egy beltérben felszerelhető szerkezetből, aminek köszönhetően a helységek belső terében helyet takaríthatunk meg, ráadásul a motor működésének hangja sem kerül be a lakótérbe.

Az, aki légkondicionáló beszerzésre készül, két meglehetősen jelentős szempontot mindenképpen tartson szem előtt, nevezetesen a modell energiatakarékosság besorolását, és a környezetre és egészségre kifejtett hatást.
Szerencsére e két területen megállíthatatlan a fejlődés. Áramfelvétel szempontjából tekintve az egyik leggazdaságosabb technika az úgynevezett inverteres klímákban alkalmazott rendszer, mely akár 50%-os energia megtakarítást is kiválthat. Egészségünk megóvása érdekében pedig hatékony szűrőfilterek készülnek, amik ki tudják szűrni a vírusokat, a polleneket, vagy az allergén anyagokat.

Sitemap