Légkondi

A légkondi a legtöbb ember fejében egyfajta homogén konstrukciót, illetőleg technikát jelent, amely a legperzselőbb nyári napon is le tudja hűteni az apartmant, illetve az irodát.
Persze a végkövetkeztetés – jó esetben – helyénvaló, csakhogy alapjában véve szó sincs arról, hogy valamennyi légkondi precízen ugyanúgy üzemelne, főleg különböző méretű termek, építmények, teljes irodai szintek tekintetében. A légkondícionálók, akár minden egyes valamirevaló technikai árucikk, folytonosan javulnak, megvalósításuk és hatékonyságuk következtében pedig más-más variánsra lehet szükség a különféle elvárások okán.

Szeretné, ha kizárólag az újságok vagy a televízió időjárásjelentéseiből tudná meg azt, ha aznap melegrekordot mértek a lakóhelyén?

Szeretné azt is, hogy télen a legdermesztőbb zimankóban fűtésre is alkalmazhassa a klímát?

Igénye lenne szűrőberendezésekre, automatikus szellőztetésre, esetleg páramentesítésre? A teljes helyiségben avagy kizárólag a hálószobájában szeretné applikálni a légkondit, ahol éjjel alvás közben a legminimálisabb nesz szintén tűrhetetlennek tűnik?

Vannak elemi kérdések, amelyeket biztosan fel kell tennie saját magának, mielőtt belekezd a vásárlásba, ellenkező esetben frusztráló meglepetés érheti, amikor azzal szembesül, hogy nem azt kapta a bankjegyeiért, mint ami után sóvárgott.

Az első és leglényegesebb szempont, hogy pontosan hány és mekkora légterű termet kíván légkondícionálni. Az úgynevezett mobilklímák alkalmazásakor példának okáért nincs helyhez kötve az alkalmazás, merthogy ilyenkor a falba, ablakba épített szellőzővel kapcsolhatja össze a készüléket, ez ellenben visszás és bosszantóan zajos megoldás is lehet, ha állandó hűtésre van szüksége a létesítményben éjszaka is. A légkondi lelkét adó kompresszor ugyanis nem veszi figyelembe az esti lazítást, főleg a kevésbé színvonalas mobilklímák esetében olyan zajt tud teremteni, amely mellett a többség sejthetően inkább a magas hőmérséklet mellett döntene. A split klíma alkalmazásánál ellenben a kompresszor a kültéri egységben kap helyet, mindent összevetve messze a hűtött szobáktól, így nem okoz semmilyen problémát a hálószobai használata sem. Nagyobb ház, irodai szintek esetén pedig a multi-split technológia lehet a megoldás, mivel ilyenkor egyetlen kültéri egységhez akár négy különböző beltéri darabot is csatlakoztathat.

Komoly eltéréseket tapasztalhat emellett a berendezések energiafelhasználása kapcsán is. Hagyományos esetben ugyanis a kompresszor kizárólag állandó fordulatszámra képes, azaz a készülék nem veszi figyelembe azt, hogy pontosan mekkora teljesítményre lenne szükség a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Ez természetesen nagyobb energiafogyasztást jelent, míg az inverteres technológiát használó berendezések automatikusan képesek arra, hogy növeljék, vagy csökkentsék a fordulatszámukat, mikor arra van szükség, így jóval kevesebb energiát használnak fel egy nap alatt. Az eltérés 30-40, azon felül akár 50%-os is lehet, ily módon kívánatos elgondolkozni azon, hogy noha az inverteres légkondik borsosabb árfekvésűek, a fenntartásuk költségei – élénk alkalmazás alatt - mégis kompenzálhatják egymást hosszabb távon.

Ez viszont még mindig csupán az első lépés, mivel azonfelül tekintetbe kell venni azt is, hogy hol szeretné beüzemelni a gépet, az eltérő fajták ugyanis elhelyezhetőek az oldalfalon, az álmennyezetben, de akár a padlón is. Egyaránt alapvető nézőpont, hogy az eltérő klímák más-más szinten képesek a levegő megszűrésére, azonfelül fertőtlenítésére, amely mostmár szokásos esetben ugyancsak nélkülözhetetlen, asztmás hozzátartozó esetén pedig nyilván nyomatékosított nézőpont kell hogy legyen.

Ne tétovázzon tehát tippet kérni a specialistától, hiszen a légkondi vásárlásnál tömérdek márka, fajta és technológia közül választhat, amelyek eltérő keresletekre lettek szabva. Ily módon biztos lehet benne, hogy Ön is rá fog lelni közöttük arra a klímaberendezésre, amely használata során úgy érezheti, otthonában, munkahelyén többé már nem érinti a nyári hőség, illetőleg épp a téli dermesztő hideg nyűge.

Sitemap