Klíma

A 2000-es évek, valamit századunk nem szenvedett hiányt az emberek életét és kényelmét szolgáló eszközök megjelenésében és meghonosodásában, - mint példaként a klíma is - amit a technológia hihetetlen fejlődésének eredményeképpen a műszaki eszközök világában érzékelhetünk mindenek előtt.

Az egyik legjobban használható és legismertebbé vált technikai berendezés azonban továbbra is a ”légkondi”, amivel napjainkban tulajdonképpen bárhol találkozhatunk, beszéhetünk akár a munkahelyekről, a közintézményekről, szórakozó helyekről. A klíma szó hallatán valószínűleg valamennyiőnknek a kellemes, hűvös, jó érzés jut az eszébe.

De minek is köszönhetjük a kényelmet? Valójában hogyan is funkcionál egy ilyen eszköz, ezzel elég kevesen vannak tisztában. A működés lényegét elemezve nem páratlan és teljesen új dologra kell fókuszálni, hiszen jóval ezelőtt már napvilágot látott egy másik berendezés, ami ugyanezen működési elv alapján dolgozik, nevezetesen a hűtőszekrény.
A működés lényege, hogy a meleg hőmérsékletű helyről elvonjuk a hőt és azt kivezetjük a külső környezetbe. Ez egy periodikusan ismétlődő körfolyamatnak köszönhetően válik valóra, mely során a klímákban található folyadékot először elpárologtatja a készülék, majd a létrejövő nagy mennyiségű gőzt lecsapatja, annak érdekében, hogy újra megkapjuk a kiindulásnál használt folyadékot. Ez a két lépés a klíma különböző részeiben lévő nagyobb, illetve kisebb nyomás hatására jön létre. A párolgás folyamata pedig hőelvonással jár együtt, azaz, ezt a technikát használva könnyedén hűthetünk, illetve a folyamat megfordításával akár fűthetünk is.

A berendezések 4 fő részből állnak: a kompresszorból, ami az egész körfolyamatot fenntartja, a párologtatóból, amiben a folyadék elpárolgása megy végbe, a kondenzátorból, ahol az elpárolgott folyadék lecsapódása történik, illetve a fojtásból, más néven adagolóból, amely a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású párologtató között található, vagyis elválasztja azokat.

A folyadékok hűtési funkcióját már az ókorban is használták, maga a klíma azonban csak az 1900-as évek elején született meg, de akkori méretük és áruk miatt eleinte csak a nagy cégek tudták megengedni maguknak a beszerzését. Azóta természetesen rengeteg változás történt mind a méreteket, mind az árakat tekintve, és bizony a technikai megoldások is fantasztikus átalakuláson mentek keresztül. A fejlődés folyamatos, mert a klíma gyártó vállalkozások azon vannak, hogy minden igényt kielégítő szerkezeteket hozzanak létre az egyre különlegesebb igények kielégítésére.
Mára a klíma vásárlók mindenek előtt az úgynevezett split klímát, az úgynevezett osztott klímát helyezik előtérbe. Ez a forradalmian új technológia annyiban más a régebbinek nevezhető mobil klímákétól, hogy amíg utóbbi esetében a klíma minden része ugyanazon helyen, egy közös burkolatban volt, addig a split klímáknál az a szerkezet különböző részei megoszlanak egy kültérben felszerelt, és egy beltérben található egység között.
Természetesen a mobil klímák üzemeltetéséhez is meg kellett oldani a meleg levegő szabadba juttatását, amit leginkább kézenfekvő módszerként az ajtó, vagy ablak kinyitásával érhettünk el, komolyabb igények felmerülése esetében azért egy kivezető nyílás kialakítása elengedhetetlen volt.
Split rendszerű modellek üzemeléséhez viszont erre nincs szükség, ráadásul nem csupán helyet nyerhetünk velük, hanem az üzemzaja is minimálissá vált, hiszen a hangos egység a falon kívül, a külső alkotó részben találhatók.

A fejlesztések fő célkitűzései az energiatakarékosság és a leginkább környezet barát és egészséges klíma megalkotása. Energiatakarékosság szempontjából jelenleg a legjobb megoldásnak az úgynevezett inverteres klímák tűnnek, melyek elődeikkel szemben működés közben nem 100%-os energia felvétellel működnek, hanem csak annyival, amennyi a kívánt hőmérséklet fenntartásához szükséges.
Az egészségügyi szempontokat tekintve a környezetbarát töltetek, illetve a káros anyagokat leginkább megkötő szűrők fejlesztése folyamatosan kutatás és tesztelés tárgyai, mivel ez olyan lényeges terület, hogy a legnagyobb gyártóktól kezdve a dinamikusan bővülő kisebb márkák képviselőéig egyaránt rengetegen foglalkoznak a legoptimálisabb megoldás elérésén.

Sitemap