Inverteres klíma

Gyanította volna, hogy az inverteres klíma ránézésre drágább ára végeredményében jelentős megtakarítást tesz lehetővé az ön számára? Valamennyi technika elavul egyszer, ugyanis a megjelenő hibákra idővel megoldást fejlesztenek ki, és nincs ez másként a klíma berendezések terén sem. A korai, de a máig beszerezhető úgynevezett on/off működési elvű konstrukciók módfelett közismertek, azt pedig néhányan tudják, hogy az inverteres klíma pontosan miért is értékesebb egy effajta berendezésnél.

Megbízhatóbb? Optimálisabb a produktivitása? Éppenséggel hasonló funkciókkal bír, amit a másikból kihagytak?

A válasz az, hogy mindez egyszerre helytálló, kibővítve azzal, hogy az inverteres klíma tekintetében a hatalmas társaságok ennek tetejében egy elemi jellegzetességet szem előtt tartottak, méghozzá az energiatakarékosságot. Mikor egy on/off kialakítású rendszer működik a lakásában, a szerkezet érzékelői szüntelenül figyelik az aktuális hőmérsékletet, és amennyiben különbséget tapasztalnak a kívánt és a valós hőfok között, rögtön működésbe lépnek. Ez magától értetődően azt jelenti, hogy egy ilyen szerkezet egész nap ki-be kapcsolja magát, ami már önmagában is növeli az energiafogyasztást. A másik probléma az, hogy ez a verzió nem képes szabályozni a teljesítményét, azaz jellemzően maximális fordulatszámon működik olyankor is, mikor erre koránt sincs szükség. Ezzel szemben az inverteres klíma teljesen máshogy működik, mivel gyakorlatilag soha sincs teljesen kikapcsolt állapotban, ha elindította, viszont az aktuális hőfok függvényében dinamikusan alakítja a produktivitását. Ez a mód egyidejűleg azt is jelenti, hogy a napi üzemelés alatt a légkondi tulajdonképpen sosem funkcionál 100%-on, mert alacsony szinten ugyancsak alkalmas az áhított temperatúra szinten tartására, amivel nem csak energiát spórol meg, hanem más kellemetlenségektől szintén megóvja az igénybe vevőit. Sokan ugyanis rendkívül érzékenyek a temperatúra kiegyensúlyozatlanságára, ami on/off masina tekintetében valójában szükségszerű, ameddig az inverteres klíma felhasználása alatt egészen elenyészőre redukálható. Az alacsony teljesítmény viszont természetesen kihat a légkondicionáló zajszintjére is, aminek a zörgése ekképpen éjszaka sem fogja bosszantani.

Ezek a sajátságok értelemszerűen főként abban az esetben előnyösek, ha a klímát napi szintű applikálásra szerezzük be, amikor rendkívül alapvető, hogy a szerkezet ne idézzen elő hosszabb távon kellemetlenségeket. Eseti üzemelés alatt a hőingadozás, de akár a zúgás sem kétség kívül zavaró, ha viszont egész nyáron, azonkívül télen is működtetni óhajtja a légkondicionálót, akkor kétségkívül kívánatos végiggondolnia, hogy vajon néhány hónap után is bírni fogja-e a pici kellemetlenségeket.

Kommentárt érdemel, hogy az inverteres klíma mindemellett pompásan igénybe vehető a hűtés mellett a fűtésre is, mivel ilyenkor csupán annyi játszódik le, hogy a kompresszor megfordítja a megszokott folyamatot és néhány perc alatt télen ugyancsak felfűti a lakóhelyet. Tavasszal és ősszel, mikor rendszeres a kinti temperatúraingadozás, nem lesz rákényszerülve arra, hogy egy hirtelen front okán működésbe hozza a gázfűtést, amelynek meghibásodása esetén szintén rendelkezik egy olyan felépítéssel, ami bír fűteni.

Nyilvánvalóan mind a fűtés, mint a hűtés esetén nélkülözhetetlen szemszög az energiatakarékosság, amely az eltérő gépeket összemérve jelentős különbözőséget tanúsíthat. Persze ez függ a bizonyos konstrukcióktól is, azonban általánosságban elmondható, hogy az inverteres klímával 20-40%-os megtakarítás is elérhető, ami állandó üzemeltetés folyamán bizony komoly diferenciát eredményez a fenntartási ráfordításokban.

Röviden összegezve ez az magyarázata annak, hogy nagyobb árfekvése ellenére egyre inkább meghonosodik az új szisztéma, amely bárminemű szokványos klíma berendezésnél lakályosabbá teszi a helységeit, amíg hosszabb távon fizetőeszközt is megtakarít a kis fenntartási ráfordításával.

Sitemap